کانون وکلای دادگستری ایران، به عنوان یکی از قدیمیترین نهادهای مدنی ایران و شاید نخستین آنها، همواره جایگاهی والا و مهم در فضای حقوقی، اجتماعی و سیاسی کشور داشته است. دورههای فترت تحمیلی و بروز ناملایماتی در مسیر تشکیل و تحول کانون وکلا، در طول حدود صد سال که عمر این نهاد میگذرد، خود نشاندهنده این جایگاه است.
«تاریخ کانون وکلای دادگستری» به بازار آمد
کتاب «درآمدی بر تاریخ کانون وکلای دادگستری از آغاز تا 1376» نوشته عبدالرضا دیوسالار منتشر شد.
به گزارش ایسنا، فصلهای این کتاب به این شرح است: شکلگیری عدلیه، تصویت اصول تشکیلات عدلیه، نظامنامه وکلای رسمی عدلیه، نظامنامه امتحان وکلای رسمی، شکلگیری مجمع وکلای رسمی، تصویب نظامنامههای مجمع وکلا، تاسیس شعبهها و کمیسیونها، پایان فعالیت مجمع وکلای رسمی، آشفتگی سیاسی در کشور و انحلال مجمع وکلا، علیاکبر داور و اصلاح تشکیلات عدلیه، اعتراضات به داور، تغییر رویه عدلیه داور، سرانجام تشکیل کانون وکلا، کانونمردان نخستین، بخشهای کانون وکلا، نظامنامه وکلای محدود عدلیه، قانون وکالت 1314، قانون وکلای 1315، مصدق و لایحه استقلال کانون وکلا، سیدهاشم وکیل شناختهشدهترین کانونمرد، انتخابات پرتنش دوره پانزدهم هیات رئیسه 1349، جلالی نئینی و تلاش برای ارتقای وجهه کانون، انتخابات دوره شانزدهم 1351 و رد اعتراضات، انتخابات دوره نوزدهم کانون وکلا 1357، انقلاب اسلامی و کانون وکلا، موضعگیری امام خمینی درباره وضعیت کانون وکلا، نزیه و تنشهای مربوط به شرکت ملی نفت، برکناری تزیه از ریاست کانون وکلا، تصفیه و پاکسازی کانون وکلا، اخراج کانون وکلا وکلا از کاخ دادگستری، دوره انتصابی، تلاش برای برگزاری انتخابات، داود فاطمی ابهری و نقش او در اداره کانون، قانون کیفیت اخد پروانه وکالت دادگستری و اولین انتخابات پس از انقلاب اسلامی.
در توضیح پشت جلد کتاب آمده است: «کانون وکلای دادگستری ایران، به عنوان یکی از قدیمیترین نهادهای مدنی ایران و شاید نخستین آنها، همواره جایگاهی والا و مهم در فضای حقوقی، اجتماعی و سیاسی کشور داشته است. دورههای فترت تحمیلی و بروز ناملایماتی در مسیر تشکیل و تحول کانون وکلا، در طول حدود صد سال که عمر این نهاد میگذرد، خود نشاندهنده این جایگاه است.
این کتاب دربردانده اطلاعاتی تاریخی درباره نحوه تشکیل وکلای دادگستری ایران از آغاز تا برگزاری نخستین انتخابات پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1376 است. وقایع و حوادث تاریخی، وضع قوانین مربوط به وکالت، تاثیر وقایع اجتماعی بر وضعیت کانون وکلا، و تلاشهای مداوم وکلا و کانونمردان برای کسب استقلال و حفظ آن از مباحث این کتاب است.
متن مهمترین قوانین مربوط به کانون وکلا و اسامی اعضای هیاتمدیره در دورههای مختلف از جمله پیوستهای این اثر است.»
کتاب «درآمدی بر تاریخ کانون وکلای دادگستری از آغاز تا 1376» در 240 صفحه با شمارگان 1100 نسخه و قیمت 40 هزار تومان در انتشارات مسافر منتشر شده است.