نمایندگان مردم در مجلس با یادآوری نکات مثبت و منفی تغییر نحوه وصول مهریه زنان در برنامه ششم توسعه معتقدند که این تغییر وصول مهریه را قطعی میکند اما زنان نسبت به شرایط فعلی باید هزینه بیشتری برای درخواست مطالبه خود پرداخت کنند.
در گفت وگو با نمایندگان مجلس مطرح شد؛
حقی به نام مهریه در برنامه ششم؛ تقویت یا تضییع حقوق زنان
خبرگزاری خانه ملت ـ نحوه وصول «مهریه» زنان یکی از موضوعاتی است که در لایحه برنامه ششم توسعه با تغییراتی روبهرو شده است، برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند تغییر در شیوه وصول مهریه، راه رسیدن زنان به حقشان را سهل و ممکنتر ساخته اما منتقدان این تغییر اعتقاد دارند این موضوع موجب تضییع حقوق زنان خواهد شد.
نمایندگان موافق تغییر نحوه وصول مهریه زنان در لایحه برنامه ششم توسعه ضمن تاکید بر اینکه با این تغییر، وصول مهریه سرعت بیشتری انجام میگیرد، بیان کردهاند که با تصویب بند سوم ماده 28 لایحه برنامه ششم توسعه به محض مراجعه زنان به ادارات اجرایی سازمان ثبت اسناد و املاک به راحتی میتوانند مطالبات خود را وصول کنند، آنها تاکید دارند با این روش حتی اقداماتی چون توقیف اموال و ممنوع الخروجی طرف مقابل را هم میتوان محقق کرد.
مخالفان این شیوه در حال اصلاح اما معتقدند که در شیوه فعلی زنان، با مراجعه به دادگاه و اقامه دعوی برای دریافت حق مهریهای خود باید سه و نیم درصد میزان خواسته را پرداخت کنند و از حق اعسار نیز برخورداند اما بر اساس بند سوم ماده 28 لایحه برنامه ششم توسعه زنان برای مطالبه مهریه خود در مرحله بدوی باید به ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازمالاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک مراجعه کنند که در این شیوه زنان در مرحله اول درخواست مهریه خود باید 5 درصد میزان خواسته را پرداخت کنند، کما اینکه در این شیوه زنان از حق درخواست اعسار هم محروم خواهند شد.
پورمختار: تغییر در شیوه وصول مهریه/ طرح شکایت در سازمان ثبت وصول مهریه را تسریع میکند
محمدعلی پورمختار عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در توضیح تعیین نحوه وصول مطالبات مهریهای زنان در لایحه برنامه ششم توسعه، گفت: بر اساس بند سوم ماده 28 لایحه برنامه ششم توسعه تمامی دعاوی ناشی از عدم اجرای اسناد رسمی در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق، در مرحله بدوی از طریق ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازمالاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک رسیدگی و اجرا می شود.
نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تصویب این بند در لایحه برنامه ششم نه تنها موجب تضعیف حقوق زنان نمیشود بلکه در احقاق حق زنان موثر است، تصریح کرد: طبق این ماده کاری که دادگاه بعد از مدت طولانی و تحمیل هزینه های دادرسی به زنان انجام میدهد با سرعت بیشتری انجام میگیرد.
وی افزود: در حال حاضر برای وصول مهریه، روند طرح شکایت و دادخواست، در صورتی که طرف مقابل هم تقاضای اظهار ندهد، حداقل یک الی دو سال زمان می برد اما با تصویب بند سوم ماده 28 لایحه برنامه ششم توسعه به محض مراجعه زنان به ادارات اجرایی سازمان ثبت اسناد و املاک به راحتی میتوانند مطالبات خود را وصول کنند.
پورمختار با تاکید بر اینکه مراجعه زنان به ادارات اجرایی سازمان ثبت اسناد و املاک به نوعی طرح شکایت است، گفت: با این روش حتی اقداماتی چون توقیف اموال و ممنوع الخروجی طرف مقابل را هم میتوان محقق کرد.
این نماینده مردم در مجلس دهم یادآور شد: با تصویب نهایی این بند، شکایت زنان برای وصول مهریه در ادارات اجرایی مفاد اسناد رسمی لازمالاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک، ثبت و بعد کارها به صورت اداری دنبال میشود.
عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این پیشنهاد در کمیسیون قضایی به تصویب رسید، یادآور شد: این روش به صورت قضایی نیست که طرف مقابل امکان اعتراض و درخواست تجدید نظر یا اعمال ماده 18 یا به نوعی امکان فرار از پرداخت مهریه داشته باشد.
کمالیپور: تسریع در وصول مهریه با مراجعه به سازمان ثبت/طرحشکایت در سازمانثبت نافی مراجعه به دادگستری نیست
یحیی کمالیپور نایب رئیس کمیسیون قضایی وحقوقی مجلس در توضیح تعیین نحوه وصول مطالبه مهریه از سوی زنان در لایحه برنامه ششم توسعه با بیان اینکه مراجعه به ادارات اجرایی سازمان ثبت اسناد و املاک نافی مسئولیتهای قوه قضاییه نیست، گفت: پیش از این هم با استناد به قانون تمامی اسناد لازمالاجرا مانند چک یا مهریه را از طریق سازمان ثبت اسناد و املاک میتوانستیم وصول کنیم اما تنها دلیلی که خانوادهها مراجعه به دادگستری را ترجیح میدادند، اعمال ماده 2 قانون نحوه ممنوعیت های مالی بود.
نماینده مردم جیرفت وعنبرآباد در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: طبق قانون فعلی افراد می توانند در مراحل بدوی به دادگستری مراجعه کرده و با اعمال ماده 2 قانون نحوه ممنوعیت مالی، حبس را برای طرف مقابل اعمال کنند.
وی با بیان اینکه به طور قطع مراجعه به سازمان ثبت و اسناد و املاک برای دریافت مهریه نسبت به دادگستری به جهت تسریع در وصول مطالبات بهتر است، افزود: از این رو تلاش شده در لایحه برنامه ششم توسعه ضمانت اجرایی برای افرادی که به سازمان ثبت اسناد و املاک مراجعه میکند در نظر گرفته شود.
کمالیپورادامه داد: ضمانت اجرایی به این شکل که اگر مرد اموالی داشته باشند، این اموال قابل وصول بوده و اداره اجرایی سازمان ثبت اسناد و املاک میتواند اجرایه صادر کرده و اموال را به مزایده گذاشته و بفروشند بنابراین در نهایت مهریه وصول خواهد شد.
وی با بیان اینکه اگر بنا به هر علتی درخواست زنان در خصوص مهریه در ادارات اجرایی سازمان ثبت اسناد و املاک به نتیجه نرسند می توانند مجدد در دادگستری طرح دعوی کنند، گفت: در خصوص قانون مهریه تا 110 سکه ضمانت اجرایی حبس در نظر گرفته شده و بیشتر این تعداد سکه، افراد اگر تمکن مالی نداشته باشند به مرور باید مهریه را پرداخت کند.
این نماینده مردم در مجلس دهم با تاکید بر اینکه شیوه درنظر گرفته شده در برنامه ششم برای مطالبات مهریهای زنان سبب تضعیف حقوق آنها نخواهد شد، گفت: در اصلاح این قانون تنها راه حل اول مراجعه به ادارات اجرایی سازمان ثبت اسناد و املاک در نظر گرفته شده و فرد در مراحل بعدی میتواند به دادگستری مراجعه کند.
نایب رئیس کمیسیون قضایی وحقوقی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: استفاده از ظرفیت سازمان ثبت اسناد برای وصول مهریه نافی صلاحیتهای عمومی دادگستری در جهت رفع تظلمخواهی زنان نیست.
سیاوشی: انتقاد از تغییر در شیوه وصول مهریه در برنامه ششم/ مطالبه مهریه از طریق ادارات ثبت موجب تضییع حقوق زنان میشود
طیبه سیاوشی شاه عنایتی نایب رئیس فراکسیون زنان مجلس در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در خصوص اصلاح شیوه وصول مهریه به عنوان یکی از اسناد لازمالاجرا در لایحه برنامه ششم توسعه، گفت: وصول مطالبات اسناد لازم الاجرا مانند مهریه پیش از این در شهر مشهد به صورت پایلوت به اجرا درآمده و بر اساس تحقیقات برخی از حقوقدانها با توجه به اجرای آزمایشی، این طرح دارای دو ایراد قانونی است
تضعیف حقوق زنان با پرداخت 5درصد مهریه پیش از طرح شکایت در دفاتر ثبت
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با تغییر صورت گرفته زنان برای اخذ مهریه خود باید به دفاتر ثبت اسناد و املاک مراجعه کنند، تصریح کرد: در این روش زنان پس از مراجعه به دفاتر ثبت اسناد و املاک و استعلام اموال همسر می توانند برای وصول مهریه بر اساس شرایط تعیین شده اقدام کنند اما اگر دارایی به نام وی ثبت نشده باشد، هیچ راه دومی برای اخذ مهریه زنان پیشبینی نشده است.
وی در خصوص دومین ایراد به تغییر شیوه اخذ مهریه در برنامه ششم، گفت: با مراجعه زنان به دفاتر ثبت اسناد و املاک برای مطالبه مهریه، زنان باید ابتدا پنج درصد مورد مالی سند را پرداخت کنند به عبارتی در حقیقت زنانی که برای اخذ مهریه خود به دفاتر ثبت اسناد و املاک مراجعه میکنند باید در نخستین مرحله پنج درصد از مهریه خود را بپردازند تا درخواست آنها ثبت و دنبال شود این در حالی است که اکثر زنان در کشور توان مالی ندارند.
وصول مهریه از طریق دادگستری سخت اما ممکن است
این نماینده مردم در مجلس دهم یادآور شد: هماکنون زنان با مراجعه به دادگستری هم مبلغ کمتر برای طرح دعوای مهریهای خود باید پرداخت کنند و هم پرداخت این مبلغ پیش از طرح دعوا ضروری نیست، اگرچه راه فعلی وصول مهریه یعنی مراجعه به دادگستری سخت است اما در نهایت مهریه زنان محقق میشود اما اصلاح لایحه برنامه ششم توسعه که در شهر مشهد هم پایلوت شده نه تنها آسان نیست بلکه وصول مهریه را غیرممکن میکند.
سیاوشی شاه عنایتی با بیان اینکه مهریه پشتوانه مالی زنان محسوب میشود، گفت: زنان برای داشتن پشتوانه مالی به دنبال اخذ مهریه خود میروند که سخت کردن روند وصول این حق به ضرر زنان خواهد بود، از این رو در کمیسیون تلفیق برنامه ششم از حق زنان دفاع خواهیم کرد.
نایب رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی با انتقاد از اینکه بسیاری از مردان راههای فرار از پرداخت مهریه و دور زدن قانون را به کار میگیرند، گفت: با این شرایط قانون به گونهای باید بررسی و تصویب شود که راه فرار از قانون و عدم وصول مهریه زنان اصلاح شود، واقعیت آن است که زنان اگر تمکن مالی داشتند به دنبال اخذ مهریه نمیرفتند پس با این وضعیت نباید راههای دستیابی به پشتوانه مالی آنان را سخت کرد.
فتحی: تضعیف حقوق زنان با مراجعه به اداره ثبت درمورد مهریه/حق اعسار برای زنان تنها با مراجعه به دادگاه وجود دارد
محمدجواد فتحی عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در خصوص تغییر شیوه وصول مهریه زنان در لایحه برنامه ششم توسعه، گفت: وصول اسناد لازمالاجرا در لایحه برنامه ششم توسعه دارای ابهاماتی است که باید شفاف شود، در این زمینه تغییر در شیوه وصول مطالبه مهریه، زنان را متضرر میکند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: وصول مطالبه مهریه از طریق اداره اجرای ثبت منوط به پرداخت نیم عشر یعنی پنج درصد سند مالی موردنظر در مرحله نخست از سوی فرد است این در حالی است که ثبت شکایت در دادگاه برای وصول مهریه شرایط سهل تری را برای زنان ایجاد می کند.
وی با بیان اینکه بسیاری از زنان امکان پرداخت 5 درصد مهریه در مرحله اول مطالبه در ادارات ثبت را ندارند، گفت: در ادارات ثبت امکان درخواست اعسار برای زنان وجود ندارد این در حالی است که امکان درخواست اعسار در دادگاه وجود دارد.
عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در شیوه فعلی با مراجعه زنان به دادگاه هزینه دادرسی برای اقامه دعوی و برای دادخواست نیز 3و نیم درصد میزان خواسته در مرحله نخست است، در واقع زنان با مراجعه به دادگاه نه تنها هزینه کمتری برای درخواست مطالبه مهریه خود نسبت به ادارات ثبت پرداخت می کنند بلکه امکان درخواست اعسار هم برای آنان وجود دارد.
«روابط عمومی کانون وکلای دادگستری گلستان»