یادداشت | 15 دسامبر، 2015

آنچه درباره مستمری لزوماً باید مرعی نظر واقع گردد
*حمیدرضا مومن
*وکیل پایه یک دادگستری – عضو هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری گلستان

حمیدرضا مومن

حمیدرضا مومن

قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری در مورخه 29 دی 1355 تصویب گردید که تاکنون اجرایی می باشد. اگرچه در برخی مواد آن من جمله ماده 8 اصلاحاتی در مورخه 7/9/75 صورت پذیرفته است که در خصوص نرخ و ترتیب پرداخت حق بیمه از طرف بیمه شده و کانون وکلا می باشد.
به موجب ماده یک قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا وکارگشایان دادگستری طبق مقررات این قانون از طریق بیمه اجباری در برابر اثرات ناشی از پیری و ازکارافتادگی و فوت مورد حمایت قرار می گیرند و با امعان نظر قراردادن ماده 3 اساساً دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی است که عمده درآمد آن مستنداً به بند 1 ماده 5 قانون تشکیل صندوق از حق بیمه ای است که مشمولین این قانون به صندوق پرداخت می کنند، می باشد که البته این پرداخت تنها منبع مالی صندوق محسوب نمی گردد.
با توجه به ماده 11 قانون تشکیل صندوق حمایت تمدید پروانه سالانه وکلا و کارگشایان منوط به مفاصاحساب پرداخت حق بیمه می باشد. اما نکته حائزاهمیت بحث مستمری و شرایط دریافت آن است که لزوماً بایستی بدان توجه خاصی گردد چراکه در صورت عدم رعایت مقررات خاص آن محتمل است این مستمری اساساً تعلق نگرفته و مشکلاتی را در ماهیت موضوع ایجاد نماید. با امعان نظر قرار دادن بند الف ماده 9 و ماده 12 آیین نامه اجرایی ماده 8 قانون تشکیل صندوق حمایت وکلا و کارگشایان دادگستری مصوب 1377/12/5 برای تعلق مستمری اعم از، ازکارافتادگی و بازماندگان شرطی را لازم دانسته است؛ به موجب مواد مذکور «داشتن حداقل یکسال سابقه پرداخت حق بیمه متضمن حق بیمه 90 روز در آخرین سال قبل ازکارافتادگی یا فوت می باشد.»
بنابراین مشمولین محترم باید بدانند که شرط تعلق مستمری این مهم است که در آخرین سال قبل از فوت یا ازکارافتادگی بایستی لزوماً یک دوره پرداختی (90 روز) حق بیمه را پرداخت کرده باشد. به عبارتی ساده تر، چنانچه مشمولین این قانون حق بیمه ای را در طول یکسال آخر قبل از فوت یا ازکارافتادگی تأدیه نکرده باشند اساساً مستمری به آنان یا بازماندگان آنان تعلق نخواهد گرفت. بنابراین، باید توجه داشت مشمولین محترم لزوماً بایستی در هر سال حداقل حق بیمه یک دوره 90 روزه را پرداخت نمایند تا مشمول محرومیت قانونی عدم تعلق مستمری قرار نگیرند.
در انتها نیز مشمولین دریافت مستمری به موجب ماده 19 آیین نامه اجرایی ماده 8 قانون تشکیل صندوق عبارتند از؛ همسر، فرزندان، پدر و مادر بیمه شده با رعایت شرایط مندرج در ماده 19 با لحاظ تبصره 1 مواد 10 و 12 آیین نامه مذکور.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

کلیه حقوق این وب‌سایت متعلق به کانون وکلای دادگستری گلستان می‌باشد.